BES: Kavgacı öğrenciler açık liseye gönderilsin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2008 11:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrencilerin şiddet olaylarına karşı korunmasına yönelik bir rapor yayınlayan Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES), kavga etmeyi alışkanlık haline getiren öğrencilerin okullardan uzaklaştırılmasını istedi. Sendika, arkadaşlarına zarar veren bu tip öğrencilerin Açık Lise'ye kaydedilmesini önerdi.

BES tarafından yayınlanan 'Okul Güvenliği' başlıklı çalışmada, tüm önlemlere ve iyi niyete rağmen okulları esir alan ve eğitim-öğretim faaliyetlerini baltalayan şiddet ve çeteleşme olgusuna dikkat çekildi. Raporda, "Suç işlemeyi, kavga etmeyi adeta alışkanlık haline getiren ve tüm rehberlik çabalarına rağmen okula ve arkadaşlarına zarar vermeye devam eden öğrencilerin kaydının Açık Lise'ye alınması gerekir. Birçok ülkede de uygulanan bu yöntem Türkiye'de de zorunluluk haline gelmiştir." ifadeleri kullanıldı.

REFORMLAR EĞİTİM SİSTEMİNİ SULANDIRDI

Yasaklardan yana bir eğitim modelini savunmadıklarını belirten BES, Avrupa Birliği fonlarının zoruyla yapılan eğitim reformlarının yaptırımları kaldırarak eğitim sistemini sulandırdığını öne sürdü.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullardaki 'vaka analiz formu' aracılığıyla tutmuş olduğu istatistiklere göre önceki eğitim yılının son 1,5 ayı ile geçen eğitim yılının ilk iki ayında 2 bin 474 şiddet olayına 9 bin 224 öğrenci karıştı ve bu olayların 9'u ölümle sonuçlandı; 40 öğretmen ve öğrenci yaralandı. Bu rakamların, 'okullarda disiplinin, ahlakın ve eğitimin çivisinin çıktığını belgelediği' ifade edilen raporda, "okullardaki disiplin yönetmeliğinin suçu önleyici ve azaltıcı şekilde tekrar gözden geçirilmesi başta olmak üzere hükümetlere ve bakanlara göre değişmeyen bir "Milli Eğitim Politikası." izlenmesi de gerekmektedir." denildi.

DAYAK ÇÖZÜM DEĞİL

Hazırlanan rapora göre, çocuklar söyleneni değil, daha çok yapılanları örnek alıyor. Çocuklar çoğunlukla kendilerine vuran, kızan ve eleştiren birine başkaldırı gösteriyor ve onun dediklerini yerine getirmek istemiyor. Çocukların, disiplinin asıl amacı olan doğru ve yanlış ayırımını şiddet sebebiyle öğrenemediğini belirten raporda, "Dayak birçok negatif etkiye sahip olduğu gibi, kesinlikle çözüm oluşturmuyor. Dayak, çocuğa şiddeti öğretmesi yanında, toplumda şiddetin kanıksanması ve yerleşmesi tehlikesi de yaratıyor. Çocuğunu, öğrencisini, emri altındakileri ya da karısını döven, şiddet uygulayan birçok kişi, zamanında kendi de şiddete maruz kalmış oluyor. Şiddet, çocuğun hayal kırıklıklarıyla, sinirle, stresle ve depresyonla başa çıkabileceği daha ılımlı yolları öğrenmesini engelliyor" görüşü savunuldu.

İNTERNETİN ZARARI FAYDASINDAN ÇOK

BES AR-GE kurulu uzmanlarınca hazırlanan "Öğrencilerde internet kullanım profili ve alışkanlıkları" konulu rapor sonuçlarına göre, Anne babalar, çocuklarını internette bekleyen tehlikelerden habersiz. Bilinçsiz kullanma ve tüketim kültürü açısından eğitimsizlikten kaynaklanan nedenlerle internet gibi bazı teknolojik gelişmelerden fayda yerine, daha çok zarar görüldüğüne vurgu yapılan raporda, Türkiye'de internetin hem çocuk gelişimi hem de okul başarısı açısından, olumsuz etkilerine daha çok rastlanıldığı belirtildi. Her mahalle köşesinde açılmaya başlanan internet kafelerin gençliği teknolojiyle tanıştırmak ve eğitmekten çok, kötü alışkanlıklar kazandırdığını ve yozlaştırdığını belirten rapor sonuçlarına göre, bilgisayar ve internet olan evlerde ise, ailelerin internette girilen siteleri önceden gözden geçirmemeleri, zararlı sitelere girişi engelleyen filtre programlarını kullanmamaları nedeniyle çocuklar internetten olumsuz yönde etkileniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber